Chystáte už vaše oblíbené menu na Velikonoce a přemýšlíte, co udělat letos jinak? Překvapte rodinu a přátele mikrobylinkami přímo na velikonočním menu. Stačí pár dní a vaše slavnostní velikonoční jídla dostanou nové chutě, barvy i vitamíny.
Prohlédněte si těchto 7 inspirací, které vás přesvědčí o doplnění Velikonoc o mikrobylinky:
1. Mikrobylinky dodají vám i vašim hladošům vitamíny
Faktem je, že mikrobylinky obsahují několikanásobně vyšší podíl živin a zdraví prospěšných látek než dospělé rostliny. Souvisí to samozřejmě s daným druhem mikrobylinky.
Najdete v nich také železo, hořčík, draslík, zinek měď, vitamíny a antioxidanty.
2. Mikrobylinky chutnají výrazně, kořeněně ale i sladce 🙂
Když nemáte takové zkušenosti, řekneme vám, že chuť mikrobylinek je výrazná a závisí na odrůdě. Můžete objevit jejich nové chutě jako neutrální, kořeněnou, štiplavou až sladkou. Otestujte to na vlastních chuťových skleničkách 🙂
3. Stále čerstvá a svěží mikrozelenina
Mikrozelenina roste v nádobce se zeminou, klidně na parapetní desce na okně.
Stačí se jen natáhnout, jestli udělat pár kroků, abyste si utrhli tolik kousků, kolik potřebujete az takového druhu, jakou chuť chcete přidat do vašeho jídla. I do velikonoční speciality či tradičního velikonočního pokrmu.
4. Mikrobylinky se hodí na různá jídla – a nepochybně tam patří i velké velikonoční menu
K snídani vaše oblíbená pomazánka a čerstvé pečivo. Šup tam několik mikrobylinek – zda je dáte přímo do pomazánky pro chuť nebo jimi ozdobíte snídaňové chlebíčky. I vaše smoothie je nakloněno mikrobylinkám.
Rychlé jednohubky a kanapky pro koupače budou jejich oku více lahodit s čerstvými mikrobylinkami. Možná je nebudete stíhat doplňovat na talíř.
Velikonoční zeleninový nebo těstovinový salát dostane díky mikrobylinkám novou chuť a vaši hosté se možná zeptají – co jste udělali jinak, neboť letos se tedy povedl 🙂
Hlavní chod velikonočního menu tvoří u vás tradičně maso a příloha. Naservírovaný talíř ozdobte mikrozeleninou. Bude to vypadat jako v restauraci a o nové chuti ani nemluvě.
A co dál? Dále je to na vaší fantazii. Pokud je vaření vaší vášní, mikrobylinky budou u vás vítány.
5. Potěší oko i bříška malých koupačů i vaší rodiny
Mikrobylinky nejen zkrášlí vaše velikonoční jídla a zvýrazní vybrané chutě. Navíc jimi posílíte imunitu organismu a zlepšíte odolnost těla vůči zánětům. A pro malé koupače to bude dobrá alternativa vůči neoblíbené kapustě, zelí či řepce.
Výhody na obou stranách – pro rodiče i pro děti.
6. Mini bonus v rychlosti přípravy jídel s mikrobylinkami
Mikrobylinky se jedí syrové. Opravdu. Bez jakýchkoli tepelných úprav. Jen odtrhnete/odstřihnete, servírujete, zamícháte, papáte.
Při množství příprav k Velikonocům se to skvěle hodí. Tu a tam zobnete i vy a dodáte si tak svoji mikrodávku energie a vitality.
7. Mikrobylinky a mikrozeleninu používáte za pár dní od vysazení
7-10 dní – to je počet dní od sázení mikrobylinek do substrátu/zeminy po začátek jejich používání a jídla.
Pěstování mikrobylinek je opravdu jednoduché. Denně potřebují asi 1 minutu vašeho času – k zalévání. Kolik jim věnujete k snědku, to zjistíte sami.
Jisté je, že Velikonoce jsou o hojnosti, čerstvosti a přivítání jara u vás doma. A vy můžete překvapit sebe, svou rodinu i hosty čerstvými a zelenými lístky zdravé mikrozeleniny.
My víme, že si je snadno a rychle osvojíte a vymyslíte nové kombinace jídel s mikrobylinkami. Už i během této Velikonoc.
Veselou velikonoce vám přejeme :))