Původem pocházejí ze San Francisca a poprvé se začaly objevovat pouze v prémiových restauracích kolem roku 1980.
Za jejich vznik vděčíme právě gastronomii, protože kuchaři při svých gastronomických výtvorech potřebují neustále inovovat a posouvat se vpřed, aby svým klientům představili jejich dílo na talíři v podobě gastronomického zážitku. Právě z tohoto důvodu se začalo označení Microgreens objevovat ve světě gastronomie. Tímto způsobem začaly testovat všechny možné druhy zelenin, bylinek a vůbec všeho, co je jedlé. Častokrát objevily zajímavé chutě i tam, kde je vůbec nečekaly.
Jejich původní název jak jej dnes známe však získali až mnohem později. Poprvé to bylo v roce 1998.
Svou popularitu si získaly téměř okamžitě. Od nového tisíciletí roku 2000 se postupně začaly provádět různé výzkumy a vývoje Microgreens pro zdraví člověka.
Vědci byli zaskočeni a nadšeni hned při prvních výsledcích. Ukázalo se, že výhonky rostlin zeleniny a bylinek obsahují několikanásobné množství vitamínů a minerálů jako dospělá zelenina, bylinka. Je to právě tím, že koncentrace a poměr vitamínů v mladých rostlinkách je vyšší. Příkladem je červené zelí kde je na 100g přibližně 40 násobek vitamínu C jako u dospělého zelí jak jej známe. Což znamená, že 100g microgreens zelí se rovná 4kg dospělého zelí. Tento jev nám však dává smysl. Protože stonek s jejími prvními lístky čerpá veškerou sílu ze semínka a je tak koncentrovaný a v tom nejlepším stádiu.