Dnes má svátek Iva a zítra Blanka 🌱

Co jsou mikrobylinky?

čo sú mikrobylinky?
Anglický termín Microgreens si získal svoji velkou popularitu a ve světě zdomácněl na tolik, že se většinou do jiných jazyků ani nepřekládá. V českém jazyce používáme překlad mikrobylinky/mikrozelenina.
Microgreens/mikrobylinky je označení pro první výhonky zeleniny a bylinek, které dosáhly fáze prvního lístku. Při růstu se jako první objeví klíční lístky, které spolu se stonkem obsahují velký poměr živin. Ke svému růstu čerpají pouze vodu a minerály z půdy. Pro tento jev se z nich staly moderní super potraviny. Protože pro jejich růst nejsou zapotřebí žádná hnojiva, herbicidy ani pesticidy. Vyvinou se jednoduše sami. Za pomoci vody, půdy, kyslíku a později také díky slunečnímu světlu. Můžeme je nazvat i přesadami. Jsou koncentrovány a plné živin.
Klíčky jsou mladá, vlhká klíčící semena. Klíčky jsou definovány jako kořen se semenem a velmi nezralé listy. Klíčky mají jemnou příchuť a slouží k zajištění textury, křupavosti a barvy. Nemají obzvláště vysoký obsah výživy. Z důvodu neustálého působení vlhkosti mají vyšší riziko mikrobiální kontaminace, patogenů a plísní. Velmi velkou nevýhodou je také plýtvání semínek.
Mikrobylinky/mikrozelenina klíčí v půdě a zahrnují plně vyvinuté listy. Živiny získávají z jejich růstového média (substrátu) a energii získávají z fotosyntézy pomocí listů. Sklízejí se odříznutím stonku nad kořenem a jsou méně náchylné na patogeny pocházející z potravy a mikrobiální kontaminaci než klíčky. Jsou nabité příchutí, obvykle koncentrující chutě zralých rostlin, a hustou výživou. Mikrobylinky mají v porovnání s klíčky silnější příchuť a mají široký výběr tvarů, textur a barev stonků a listů.
Historie Microgreens
Původem pocházejí ze San Francisca a poprvé se začaly objevovat pouze v prémiových restauracích kolem roku 1980.

Za jejich vznik vděčíme právě gastronomii, protože kuchaři při svých gastronomických výtvorech potřebují neustále inovovat a posouvat se vpřed, aby svým klientům představili jejich dílo na talíři v podobě gastronomického zážitku. Právě z tohoto důvodu se začalo označení Microgreens objevovat ve světě gastronomie. Tímto způsobem začaly testovat všechny možné druhy zelenin, bylinek a vůbec všeho, co je jedlé. Častokrát objevily zajímavé chutě i tam, kde je vůbec nečekaly.

Jejich původní název jak jej dnes známe však získali až mnohem později. Poprvé to bylo v roce 1998.

Svou popularitu si získaly téměř okamžitě. Od nového tisíciletí roku 2000 se postupně začaly provádět různé výzkumy a vývoje Microgreens pro zdraví člověka.

Vědci byli zaskočeni a nadšeni hned při prvních výsledcích. Ukázalo se, že výhonky rostlin zeleniny a bylinek obsahují několikanásobné množství vitamínů a minerálů jako dospělá zelenina, bylinka. Je to právě tím, že koncentrace a poměr vitamínů v mladých rostlinkách je vyšší. Příkladem je červené zelí kde je na 100g přibližně 40 násobek vitamínu C jako u dospělého zelí jak jej známe. Což znamená, že 100g microgreens zelí se rovná 4kg dospělého zelí. Tento jev nám však dává smysl. Protože stonek s jejími prvními lístky čerpá veškerou sílu ze semínka a je tak koncentrovaný a v tom nejlepším stádiu.

Sdílet článek

jiné Články z našeho blogu

Travnatá hlava - aktivity pro deti

Aktivity pro děti – Travnatá hlava

Travnatá hlava – jak ji udělat doma? Grass Head, známý také jako „travnatá hlava“, je zábavný a vzdělávací projekt, který si můžete jednoduše vyrobit doma. Tento projekt je oblíbený mezi dětmi i dospělými, protože kombinuje tvořivost, zahradničení a péči o

PŘEČTĚTE SI VÍCE

Mikrobylinky – Pěstovat nebo Koupit v Obchodě?

Mikrobylinky – Pěstovat nebo Koupit v Obchodě? Mikrobylinky, mladé výhonky rostlin plné živin, se stávají stále populárnější mezi příznivci zdravé výživy. No stále zůstává otázka: je výhodnější pěstovat mikrobylinky doma ze semen, nebo je koupit už vypěstované v obchodě? V

PŘEČTĚTE SI VÍCE

Mikrobylinky / Microgreens vs. Klíčky

Mikrobylinky / Microgreens vs. Klíčky V posledních letech se mikrobylinky a klíčky staly populární součástí zdravé výživy a domácího pěstování. Ačkoli jsou často zaměňovány, každá z těchto skupin má své specifické vlastnosti, způsob pěstování a výživové hodnoty. V tomto článku

PŘEČTĚTE SI VÍCE
Wählen Sie Ihre Region aus
Offenbar besuchen Sie eine tschechische Website aus einer anderen Region. Möchten Sie zur entsprechenden Regionalseite gelangen?
Wählen Sie eine Website aus
Vyberte svůj region
Zdá se, že navštěvujete českou webovou stránku z jiného regionu. Chtěli byste přejít na příslušnou regionální stránku?
Vyberte si lokalitu
Vyberte svoj región
Zdá sa, že navštevujete českú webovú stránku z iného regiónu. Chceli by ste prejsť na príslušnú regionálnu stránku?
Vyberte si svoju lokalitu
Select your region
It appears you're visiting the czech website from a different region. Would you like to switch to the appropriate regional site?
Pick your location