Za kolik mi vyrostou mikrobylinky?
Mikrobylinky rozdělujeme do dvou kategorií:
Rychlorostoucí: ředkvičky, hrášek, brokolice, rukola, kedluben, kapusta, zelí, hořčice, slunečnice, řeřicha. Doba růstu 7-10 dní.
Dlouhorostoucí: bazalky, koriandr, červená řepa, pórik, kapucínka, pískavice řecká, petržel. Doba růstu 14-21 dní.
Světlo
Budete potřebovat umělé osvětlení při pěstování? Ne, v domácnosti Vám postačí denní světlo z parapetu 🙂 Mikrobylinky mají rádi i přímé sluneční paprsky, ale vyrostou Vám iv polostínu. To je jejich hlavní výhoda. Dosvětlování využívají hlavně profesionální pěstitelé, právě kvůli velkému objemu. Nedostalo by se všem rostlinkám plnohodnotně stejně světla a to by ovlivnilo hlavně jejich vzhled. V domácnosti tak vůbec není zapotřebí umělého osvětlení.
Vyrostou mi mikrobylinky ještě jednou?
Vyrůst ještě mohou (některé druhy), avšak druhá várka mikrobylinek už nedává jejich smysl. Protože v první várce jste měli všechno to dobré a koncentrované. Vitamíny a minerály. Druhý růst je již téměř bez výživy a je neplnohodnotný. Mikrobylinky nám dávají smysl naproti dospělé zelenině a bylinkám tím, že jsou koncentrovány, plné živin a pěstovány bez jakýchkoli urychlovačů nebo hnojiv/pesticidů.
Do kdy mám použít sadu kterou si objednám?
Správná spotřeba semínek je zhruba 2 roky. Potom se už může lišit jejich klíčivost. To znamená, že v kochlíčku Vám vyroste řekněme jen poloviční dávka. My naše semínka používáme a pěstujeme je k výrobě mikrobylinek, které si kupujete v obchodech. Nejsme jen překupci. Což znamená, že je jen neskladujeme. Nakupujeme je často a proto mají nejlepší klíčivost a také víme, co Vám prodáváme 🙂 Za několik let jsme se již naučili, které druhy jsou ty správné, nejlépe na chuť a také na pěstování. Protože najít opravdu dobrá semínka je opravdu náročné. Zde naleznete naše pěstovací sady.
Proč jsou mikrobylinky tak zdravé?
Protože jsou koncentrovány. To znamená v jednoduchém příkladu, že malá hrst (30g) brokolicových výhonků se rovná jedné velké brokolici. Červené zelí obsahuje až 40 x více vitamínu C než dospělé zelí. Každá mikrobylinka má samozřejmě jiný poměr živin oproti dospělé zelenině/bylince. Proto, jak to platí ve stravování, příjem mikrobylinek by měl být také pestrý 🙂 Avšak nejhlavnější výhodou je, že je konzumujeme čerstvé. Dospělou zeleninu musíme častokrát vařit a tím se ztrácejí cenné látky, které obsahuje. Mikrobylinky je mají všechny v plném množství. Čerstvé a připravené pro vás 🙂
Proč mikrobylinky šetří naši planetu?
Faktem je, že mikrobylinky zabírají mnohem méně pěstební plochy než konvenční zelenina/bylinky. Pěstují se vertikálně, do výšky. Šetří až 95% vody. Při pěstování se nepoužívají žádné chemikálie, žádná hnojiva, žádné urychlovače. A co je nejhlavnější, učí nás vlastní soběstačnosti.
Jak se konzumují?
Mikrobylinky se odřezávají těsně nad substrátem/zemí. Konzumuje se tak celý stonek is lístkem. Mějte na paměti, že právě ve stonku se nachází vždy nejvíce výživy.
Do kdy mám spotřebovat vzrostlé mikrobylinky?
Již vzrostlé mikrobylinky jsou jedlé během svého celého života. Nejlepší je však konzumovat do dvou týdnů od vyrůstání. Co se stane potom? Mikrobylinky začnou ztrácet výživu a začnou jim vadnout a žloutnout lístky. Proč? Protože už vyčerpaly všechny živiny z půdy a ze semínka. Chtěli by dále růst. Následoval by klasický postup jako u dospělé zeleniny. Přesadit, dohnojit a podobně. Potom bychom však už nemluvili o koncentrovaných výhoncích.
Jak skladovat mikrobylinky?
Řekněme, že jste si vysadili ředkvičku. Vyrostla Vám za 7 dní a nyní máte podle správnosti dva týdny na to, abyste ji zkonzumovali. Uběhne-li tato doba, své výhonky můžete odříznout, uložit na papírový ubrousek do krabičky, uzavřít a skladovat v chladničce. Naše laboratorní testy ukázaly, že můžete skladovat mikrobylinky v chladničce takovou dobu:
7 dní: ředkvičky, rukola, brokolice, slunečnice, hořčice, koriandr, kel, kedluben, zelí, řepa, řeřicha.
14 dní : hrášek
Bazalky nedoporučujeme skladovat v chladničce. Tyto rostliny jsou teplomilné a nemají moc rádi chlad. Je možné, že vám zčernají lístky.
Kam přidávat mikrobylinky?
Všude! Opravdu, mikrobylinky si zamilujete tím, že vás překvapí opravdu nezaměnitelnou chutí! Pokud jste dosud neměli rádi třeba kapusta, tak jako mikrobylinku si ji doslova zamilujete. Mikrobylinky se hodí opravdu všude, posypte si s nimi téměř každé jídlo. Pikantní druhy můžete použít do dipů, slunečnici nebo brokolici do polévky při servírování. Kapusta, kedluben a zelí se hodí do bílého jogurtu. Ale nejvíc si je vychutnáte samotné jako večerní mlsku na křupání. Vyzkoušejte a uvidíte 🙂